ANDRÉ SMITS & MONIKA DAHLBERG2018-06-28T13:22:16+00:00

Project Description

ANDRÉ SMITS & MONIKA DAHLBERG

OVER

André Smits, 1960

ANDRÉ SMITS / Artist In The World

Artist In The World is een oneindige reis door de kunstwereld. Eén van de belangrijkste thema’s in de ontwikkeling van dit project is het persoonlijke contact tussen mensen onderling, de route die afgelegd wordt ontstaat dan ook door toevallige ontmoetingen onderweg. Op deze manier ontwikkelt de serie zich in onvoorspelbare richtingen.

Het resultaat van deze reis bestaat uit foto’s, tekeningen en muurschilderingen. Voor de fotoserie portretteer ik kunstenaars en kunstprofessionals in hun werkruimte, altijd rugwaarts naar de camera.

In een muurschilderling is de plattegrond (mindmap) van een reis te zien, waarin namen van de kunstenaars worden verbonden door pijlen. Voor het ontwerp bestaat geen vooropgezet plan, de verbindingen tussen de personen bepalen de uiteindelijke compositie en worden onderdeel een wereldwijd netwerk. Op deze manier ontstaat er een kader dat ruimte biedt aan improvisatie en samenwerking met andere kunstenaars.

Deze werkwijze is ook zeer geschikt om toe te passen op een andere omgeving, zoals het zichtbaar maken van een familiegeschiedenis, bedrijfsnetwerk of een historische verzameling. Voorop staat het belang van een bijzonder samenwerkingsverband of groepsgebeuren, waarbij kunst en informatie op lichtvoetige wijze gedeeld worden.

PROJECTEN