Project omschrijving

Blind niche Noordbest Fase II

ArtistNaamloozz & Nnamari, Petra van Noort, Babette KleijnBeschrijvingIn consultation with Woonstad Rotterdam, MURALS Inc. has Petra van Noort, Babette Kleijn and the duo Naamloozz & Nnamari proposed to make a sketch design for a blind niche belonging to the new building 'Noordbest phase II' in the Oude Noorden of Rotterdam.
A development by Woonstad Rotterdam, design Ruoff Architecten.
Dimensions4867 x 2196 mmMaterialsAcrylic paint on wall
LocationOude Noorden, RotterdamComissioned byWoonstad Rotterdam
Art directorMarleen van WijngaardenProducerMURALS Inc.
Thanks toCBK Rotterdam, Gemeente Rotterdam, Woonstad Rotterdam, Ruoff Architecten

ABOUT

Blindnis Noordbest fase II, Bloklandstraat, 1e Pijnackerstraat, Oude Noorden

Op de gevel van het woonblok Noordbest fase II, is een blindnis gesitueerd. Een vlak van 4867 x 2196 mm met een omlijsting. Van oudsher zijn deze nissen bedoeld als een plek waar reclame op kan worden aangebracht. In de huidige tijd worden ze vaak gebruikt voor kunstuitingen in de vorm van muurschilderingen. Deze schilderingen dragen bij aan een bijzondere en aantrekkelijke sfeer in de buurt.

RUOFF Architecten, de architect van het woonblok, heeft MURALS Inc. benaderd met de vraag of het bureau iets kon betekenen voor de blindnis. Natuurlijk waren wij enthousiast daar een blindnis een zeer dankbaar object is voor hedendaagse kunstenaars met name voor degene die zich hebben gespecialiseerd in muurschilderingen. 

In overleg met Woonstad Rotterdam heeft MURALS Inc. Petra van Noort, Babette Kleijn en het duo Naamloozz & Nnamari voorgesteld een schetsontwerp te maken voor een blindnis. Na het samenstellen van een ad-hoc commissie bestaande uit oa omwonenden, zal een definitieve keuze gemaakt worden uit de 3 ontwerpen. Voorafgaand zullen de ontwerpen in de vorm van presentaties en workshops door de kunstenaars toegelicht worden. De vraag hoe het ontwerp voor de blindnis tot stand gekomen is, zowel inhoudelijk als schilderkunstig, zal centraal staan.

Blind niche Noordbest Phase II, Oude Noorden Rotterdam 

In consultation with Woonstad Rotterdam, MURALS Inc. has Petra van Noort, Babette Kleijn and the duo Naamloozz & Nnamari proposed to make a sketch design for a blind niche belonging to the new building ‘Noordbest phase II’ in the Oude Noorden district of Rotterdam. A definitive choice will be made in consultation with residents and other stakeholders. Prior to this, a number of workshops will be given by the artists, in which the creation of a mural will be central to both content and painting.

3 ontwerpen Naamloozz & Nnamari, Babette Kleijn en Petra van Noort

Naamloozz & Nnamari

‘Eenheid’
.
Eenheid, eendracht, saamhorigheid zijn belangrijke eigenschappen binnen een gemeenschap. Het ontwerp symboliseert deze saamhorigheid. Het ontwerp bestaat uit een veelheid aan fragmenten (verf op papier van 23 x 25 cm) met strakke patronen door Nnamari en vrij beschilderde varianten door Naamloozz. Aan de aanwezige buurtbewoners werd tijdens een workshop gevraagd om uit deze hoeveelheid, verschillende patronen te leggen. De bewoners hebben vele patronen gelegd, 3 daarvan hadden de voorkeur, zie afbeeldingen. Het patroon dat door de jury als beste wordt ervaren, wordt gekozen als het uiteindelijk ontwerp en zal meedingen samen met de 2 andere ontwerpen.
De papieren fragmenten worden op een later moment ingelijst en gesigneerd en daarna verloot onder buurtbewoners.

Babette Kleijn

Het Zaad / the Seed     Het winnende ontwerp! / The winning design!

Voor de Blindnis op de Bloklandstraat heeft Babette Kleijn een luchtig beeld gecreerd wat bijna kan doorgaan als een lege pagina waar je zelf je verhaal in kan schrijven. De minimale symboliek in het beeld oogt rustig, licht en helder. Door het gebruik van ijzeren elementen in het streepgedeelte (het middenstuk) ontstaat er een optische dieptewerking. En door het behoudt van de grijze gestucte onderlaag verwacht Babette een levend en aansprekend geheel. Een fascinerend samenspel met verschillende materialen.

Petra van Noort

‘iamamyth1’

De schets die ik gemaakt heb voor de Blindnis maakt deel uit van de serie Instagirls. Deze serie geeft een tijdsbeeld weer van de social media gerelateerde wereld van nu. Deze meisjes op Instagram presenteren zich op dit medium/internet en creëren zo een soort reclameposter voor het leven. Een beetje zoals een poster in een bushokje. Kies dit, koop dit product. Kies dit leven, jij kan het ook, als je het maar graag genoeg wilt. Creëer je eigen leven, laat niets in de weg staan, maak je eigen ‘happyness’, #followme. Ze pretenderen een persoonlijke inkijk te geven in hun leven maar presenteren vooral allemaal hetzelfde.

Ik vind het ook belangrijk dat een stukje Oude Noorden in de schildering terug zou komen. Toen ik door de wijk fietste begon ik in de Bloklandstraat. Vielen al snel de patronen boven de deuren en ramen mij op. Deze patronen bestaan uit grafische vormen met verschillende rondjes, vierkanten en driehoeken. (foto’s van wijk/meerdere foto’s naast elkaar). Tijdens het doorkruisen van de wijk kwamen deze patronen steeds weer terug en waren vaak net iets anders. Deze subtiele versieringen geven een mooie verbinding tussen de huizen van het Oude Noorden weer. Van deze patronen heb ik een nieuw patroon gemaakt en deze heb ik verwerkt in de kleding van het meisje.

Ook heb ik in het ontwerp gekeken naar de kleur van de bakstenen van het project en de kleur van de raamlijsten. Deze kleuren zijn verwerkt in de hoed en de benen. Verder is er juist gespeeld met andere kleuren zodat, hoewel het een link aangaat met het gebouw, het ook een werk op zichzelf blijft. Zo complementeert het elkaar.

Ik denk dat dit werk goed tot zijn recht komt in het Oude Noorden omdat het is een kleurrijke en creatieve is wijk waarin relatief veel mensen tussen de leeftijd van 25 tot 45 jaar wonen. Bovendien heb ik in deze wijk veel verschillende muurschilderingen gezien maar nog geen die een link legt naar de wereld van Social Media (een digitale link), wat in deze tijd zo’n grote rol speelt. Het lijkt me mooi om dit tijdsbeeld door deze muurschildering hier een plaats te geven.

Hoewel het een portret is van 1 meisje waarbij verschillende foto’s over elkaar zijn geplaatst zouden het ook verschillende meisjes kunnen zijn, met verschillende culturele achtergronden. Door het niet geheel laten zien van de gezichten kunnen deze nog ingevuld worden voor die van je vriendin, een nichtje of jezelf (al dan niet in het verleden). Het zou iedereen kunnen zijn.

Met deze muurschildering probeer ik de digitale wereld een plek te geven in de echte wereld. En voor volgende generaties een mooi tijdsbeeld van nu vast te leggen. De afbeelding is ook een verbeelding van lichtheid en vrijheid, een stukje zomer op elke dag van het jaar.

MURALISTS