Project Description

EINDHOVEN NORTHWEST (Tender)

ABOUT

EINDHOVEN NORTHWEST (Tender)

EINDHOVEN NOORDWEST (Tender)

In het noordwesten van Eindhoven vindt een grootschalige gebiedsontwikkeling plaats. In het gebied, voorheen ook wel aangeduid met Landelijk Strijp en later Brainport Park, wordt een nieuwe campus voor de hightech maakindustrie ontwikkeld. Daarvoor wordt een nieuwe wegenstructuur aangelegd t.b.v. de Brainport Industrie Campus (BIC), luchthaven Eindhoven airport en het Goederen Distributie Centrum (GDC), waarbij tevens de bestaande groene kwaliteiten worden versterkt en meer beleefbaar worden gemaakt.

In het gebied zijn 13 tunnels gesitueerd. Aan 5 agentschappen werd gevraagd voor deze tunnels een plan/visie te ontwikkelen die enerzijds dmv muurschilderingen de functie van het gebied verbeelden anderzijds van deze tunnels prettige onderdoorgangen maken.

Voor 2 tunnels, Welschap en Antony Fokkerweg 1, werd ook een uitgewerkte schets gevraagd.

Voor tunnel ‘Welschap’ die tevens 1 van de 3 entrees naar het gebied markeren heeft MURALS Inc. aan Christine Rusche (D) gevraagd een schets te maken en Boris Tellegen voor ‘Antony Fokkerweg 1’.

Tunnel 4: Welschap 

door Christine Rusche (1971, Duitsland)

‘TRANSITION’

Inspiratie

Architectuur en locatie, richting, beweging en snelheid, licht, hightech en natuur.

Ontwerp TRANSITION

Het ontwerp ‘Transition’ voor Welschap is een site-specific, ruimtevullende muurschildering die de tunnel als bijzondere overgang  markeert van stedelijke ruimte naar het landschap en als een belangrijke ‘entree’ wordt gezien naar het Brainport Park.

De tunnel

Beide tunnelwanden zijn identiek en gespiegeld weergegeven zodat de tunnel als geheel ruimtelijk wordt ervaren. De vormen zijn dynamisch en suggereren ritme en snelheid. De vormen verwijzen naar de lichtinval en bewegingsrichtingen van het verkeer daarboven. Het ontwerp ‘Transition’ ligt centraal onder de rijbanen van de A2 en markeert daar het midden van deze banen. Precies onder het middelpunt wordt het ontwerp geroteerd en gespiegeld. Het verwijst hiermee naar het kruisende, tegengestelde verkeer boven de tunnel. De dynamiek van de vormen verwijst ook naar de snelheid van het licht, en daarmee naar de wetenschappelijke en technische discipline van de fotonica. Bovendien verwijst het ontwerp in zijn algemeenheid naar dynamische processen in de wetenschap en het onderzoek naar de ontwikkeling van nieuwe technologieën.

De dynamische beweging van de vormen trekt voetgangers en fietsers de tunnel in en begeleidt hen op hun weg door de tunnel. Aan de oostelijke uitgang stijgen de vormen parallel aan de hellingen van de tunnelingangen. Aan de westelijke uitgang bewegen ze van het kader naar de grond. Op de plekken waar de ontwerpen beginnen, valt door grote openingen in het plafond daglicht de tunnel in, de zon werpt opvallende schaduwen die overdag door de ruimte dwalen waardoor de tunnel steeds weer anders ervaren wordt.

Kleur

Het onderwerp bestaat uit een sterke, vriendelijke kleur groen met zwarte accenten op een lichte achtergrond (wit of een licht grijs). De heldere basiskleur markeert de betonnen elementen al bij de ingangen en verbindt ze met de centrale gebieden in het midden van de tunnel om zo de volledige ruimte weer te geven. De heldere basiskleur en het krachtige groen ondersteunen een vriendelijke sfeer in de langwerpige tunnel. De groene kleur is een speciale technische kleur; ‘chroma key green’ of ‘green screen colour’ deze wordt  gebruikt als maskerkleur, voor b.v. achtergronden in filmstudio’s. In de videobewerking wordt de gefilmde groene achtergrond vervangen door een andere beeldinhoud. Een dergelijke ‘inhoud’ is bewust niet verder gedefinieerd voor deze muurschildering. De verwijzing naar de technische functie van kleur nodigt uit tot vrij associëren door de gebruiker.

De groene kleur bemiddeld ook tussen de natuur en het landschap oostelijk van de tunnel en het Park karakter van het Brainport Park met veel groen en natuur. De kleur groen verwijst ook naar milieubewuste technologische ontwikkelingen en innovaties, evenals toekomstgerichte visies.

Optioneel

Lichtgevende UV-kleur. De mogelijkheid wordt onderzocht of de muurschildering op specifieke plekken kan worden voorzien van een transparante lichtgevende UV-kleur of iriserende verf.

Als een duurzame verf wordt gevonden, moet worden onderzocht of deze voldoende kan worden opgeladen met lichtenergie in de tunnel. Als alternatief zou de tunnel voldoende verlicht moeten zijn. 

Opmerking over verlichting

betere verlichting in het algemeen, niet alleen om de  muurschildering goed tot zijn recht te laten komen, maar ook om het gevoel van veiligheid te vergroten, zou zeer wenselijk zijn in deze lange tunnel. Bij voorkeur wit licht in de bestaande licht armaturen of een vernieuwd lichtplan. Tunnelbelevingen stellen veel eisen aan ons visueel vermogen. Een goed lichtconcept is daarom niet alleen een meerwaarde voor de kunstbeleving maar ook voor de architectuur, de sociale beleving en de sociale veiligheid.

MURALISTS