Project omschrijving

GIJS FRIELING

ABOUT

Gijs Frieling Beeldend kunstenaar, schilder, geboren in 1966.

Ik maak tijdelijke en permanente muurschilderingen in huizen, musea, galeries, instellingen en in de openbare ruimte. Ik schilder met pigmenten en caseine, een lijm die van melk wordt gemaakt en die heel mooi mat blijft. Er wordt al duizenden jaren mee geschilderd wordt maar ook Warhol schilderde er zijn eerste Campbell blikken mee. Mijn werk is gebaseerd op Volkskunst en ornamentele tradities en plaats daarmee kanttekeningen bij de autonome positie van kunstenaars en kunstwerken. Muurschilderingen zijn een achtergrond voor het leven. Ik werk graag in opdracht en in kleuren die bij de gordijnen passen.
 .
Gijs Frieling (Amsterdam 1966) is opgeleid aan de Rietveldacademie en de Rijksakademie, beide in Amsterdam. In 1994 won hij de koninklijke prijs voor schilderkunst in 1999 de Prix de Rome en in 2009 de Cobra kunstprijs. Frieling gaf o.a. les aan de Rietveldacademie, het Sandberginstituut en de Ateliers en is op dit moment begeleider bij de Jan van Eyck academie in Maastricht. Van 2006 tot 2010 was hij directeur en hoofdcurator van kunstenaarsinitiatief W139 in Amsterdam. Hij is kunstadviseur van de Rijksbouwmeester, lid van de Raad van Toezicht van het Mondriaanfonds en van de jury voor de Koninklijke prijs voor schilderkunst.
.
Englisch translation
.
I make temporary and permanent murals in private homes, museums, galleries, institutions and public space. I paint with pigments and casein glue made from milk which stays very matt. This paint is already in use for millennia but also Warhol painted his first Campbell cans with it. My work is based on folk art and ornamental traditions and puts a question mark at contemporary art’s focus on the autonomy of artists and artworks. Murals are a background for life. I like to work in commission and in colors that match well with the curtains.
 .
Gijs Frieling (Amsterdam, 1966) was educated at the Rietveld Academie (1986-1991) and the Rijksakademie (1994-1996), both in Amsterdam, He won the Royal prize for painting in 1994, the Prix de Rome in 1999 and the Cobra art prize in 2009. From 2006 – 2010 he was a director and chief curator of the W139 art space in Amsterdam. Currently, he works as the art advisor of the Office of the Dutch Chief Government Architect. He is a supervisory board member of the Mondrian Fund and a member of the jury for the Dutch Royal prize for painting.

PROJECTS