Project omschrijving

GRAPHIC SURGERY

ABOUT

Graphic Surgery Gysbert Zijlstra (NL 1978) and Erris Huigens (NL 1978)

© PHK18

Graphic Surgery – Verschuivende perspectieven
Een atelier in de wolken. Maar ook op een bouwterrein. Of juist in een industriële bouwval. Sporen nalaten als graffitispuiters. Geen obligate tags en pieces. Vlakke meetkunde wordt bedreven, resulterend in elkaar overlappende en doorsnijdende patronen in zwart, grijs en wit:wandschilderingen in de openbare ruimte. Graphic Surgery maakt ook handzamer werk als assemblages van hout. De suggestie van gelaagdheid is daar realiteit. Het met chirurgische precisie
gesneden en gestapelde papier vormt de overtreffende trap.

Increment heet elk deel uit een zich gestaag uitdijende serie collages. Daarmee doet de titel recht aan de serie alsook aan ieder afzonderlijk werk. “Met het increment wordt een al dan niet in cijfers uitdrukbare vaste of variabele toename in de hoeveelheid van iets meetbaars bedoeld.” (Wikipedia). De gelaagdheid die Erris Huigens (1978, Scherpenzeel, Nederland) en Gysbert Zijlstra (1978, Koudum, Nederland), de mannen van Graphic Surgery (2004), met hun papieren werken bereiken, lijkt peilloos. Het is alsof je hoog op een wolkenkrabber in aanbouw staat en er dwars doorheen tuurt.

Tangram 2.0
Bij de wandschilderingen, vaak op de kopse kanten van wat hogere gebouwen, is meer afstand mogelijk en komt het geregeld tot structuren met een kop en een staart. Hierbij zij aangetekend, dat het vaak fragmenten betreft en dat er uiteinden doorlopen over de lange zijden van de gevel. Komt bij dat er delen uit zo’n constructie worden gelicht en net even verschoven ten opzichte van de hoofdvorm. Een enkele keer duikt daadwerkelijk een staalconstructie op, maar deze gaat dan op in een muur – om er aan een andere kant weer uit te piepen (Intrusive structures). De muurschilderingen zijn ruwweg te verdelen in een wirwar van vlakken – al komt vergaande reductie tot een enkel vlak of enkele banen ook voor – en de constructies. Deze categorie geeft de indruk alsof je schuin naar zo’n oude stalen draaibrug kijkt zoals de voormalige Hembrug in Zaandam. En dat steeds vanuit een ander perspectief.
De papieren Increments die in Museum Rijswijk zijn te zien, hebben een geschilderde grote broer in Catanzaro, Italië. Deze kopgevel oogt als een opengewerkte tekening van wat een enigszins dolgedraaid skelet van het gebouw zou kúnnen zijn. De murals verkrijgen hun diepte door de afwisseling en de illusoire stapeling van smalle en bredere banen met perspectivisch verloop. De papieren evenknieën zijn daadwerkelijk divers qua materiaal, opbouw en bewerking. Verschillende papiersoorten wisselen elkaar af, het wit, zwart en grijs zijn er in gevarieerde tinten, er is structuur aangebracht door verschillende verfsoorten en het papier is soms heel fijn geperforeerd of juist grover gestanst. De Increments komen nooit alleen: Graphic Surgery heeft een aantal series gemaakt, waarvan de onderlinge collages variabel in samenhang kunnen worden getoond. Zo kan bijvoorbeeld kleurverloop ontstaan van wit naar vrijwel zwart. Hoewel de collages van papier en karton qua maat een bescheiden plaats innemen in het oeuvre van de mannen van het grote gebaar is ook bij de muurschilderingen van Graphic Surgery papier niet ver weg: met veel genoegen trekken ze, als de verf voldoende is gedroogd, het schilderstape van de
muur, maken er grote proppen van en mikken die vanaf de hoge stellages in een gereedstaande emmer. Papier als (wegwerp)liniaal.

www.graphicsurgery.nl

Gysbert Zijlstra and Erris Huigens from Graphic Surgery derive their inspiration from the industrial or urban landscape, in particular, the strict functional character of steel structures, scaffolding and construction cranes. The temporary nature of these construction sites and the fact that they are not meant to be aesthetically beautiful fascinates them. The crane as the universal symbol of transforming cities, and the key element of Graphic Surgery’s visual vocabulary.

PROJECTS