Project omschrijving

HARRY MARKUSSE

OVER

Harry Markusse (1990, Voorburg)

Opleiding

2009-2013 Academie Minerva, Groningen

2012             Escolla Massana, Master programma. Barcelona, Spanje

Collecties

Museum Voorlinden, CBK Amsterdam, DELA Uitvaart Verzekeringen, Centre for Human Drug Research, Ministerie Buitelandse zaken, Verschillende prive collecties in Nederland, Amerika, Frankrijk, Zwitserland, Amerika, Engeland en Spanje

Mijn werk bestaat uit abstracte en fundamenteel minimalistische schilderkunst. Ik doe studies naar kleur, vorm en beweging waar ik mee experimenteer. Tijdens het werken ontstaan, binnen het vooraf gekozen en bewust summiere concept, uitdagingen en keuzes voor schilderkunstige oplossingen. Het werk uit zich daardoor in verschillende series werken.

Door vormen te spiegelen, kantelen, verschuiven, te herhalen en deels te overschilderen ontstaat een gelaagd beeld met heftige kleurcontrasten (of soms juist alleen subtiele tonen). Ik zoek naar harmonie tussen vorm/restvorm, voor/achtergrond, beweging/tegenbeweging en plat/ruimtelijk.

Binnen mijn manier van werkencombineer ik muurschilderingen met bestaande schilderijen, maar mix ik ook schilderijen met grafiek. In mijn beeldend werk onderzoek ik steeds wat een schilderij is, wat een schilderij kan en wat het mag zijn. Ik knip, vouw, hergebruik en positioneer schilderijen op een andere manier waardoor het schilderij voor mij een object wordt. Deze handeling van opnieuw selecteren en ordenen van vorm en kleur komen sterk overeen met wat ik doe tijdens het proces van schilderen.

Harry Markusse, 2019

PROJECTEN