Kadebrug Eindhoven, 20192019-01-09T16:04:22+00:00

Project Description

Kadebrug Eindhoven, 2019

Luuk Bode / Guido Nieuwendijk

ArtistLuuk Bode, Guido NieuwendijkDescriptionTunnelvision / Kadebrug Eindhoven
In het kader van het tunnelproject 'Tunnelvision' in Eindhoven, heeft MURALS Inc. Luuk Bode en Guido Nieuwendijk voorgedragen voor een schetsopdracht uitgeschreven door de Gemeente Eindhoven. Luuk Bode is gekozen uit 5 inzendingen om een definitief ontwerp te maken voor deze tunnel/viaduct met een oppervlak van 602 m2.
Dimensions602 M2MaterialsPaint on wall
LocationKadebrug, EindhovenComissioned byGemeente Eindhoven
Art directorMarleen van WijngaardenProducerMURALS Inc.
Thanks toRuud Jacobs, Realisatie, Beheer en Toezicht-Stadsbeheer Gemeente Eindhoven

OVER

Tunnelvision / Kadebrug Eindhoven

Luuk Bode

stroke040

Schetsontwerp project Kadebrug Eindhoven.

stroke040 is de titel van het ontwerp, dat aansluit bij de reeks murals met de naam stroke, gevolgd door een nummer. In dit geval is het een ontwerp dat gemaakt is op de directe omgeving, vandaar dat deze 040 genummerd is.

Bijzonder aan deze plek is dat er nog bruggen net naast de brug zijn. Het is zeldzaam om in de stad zo een zijaanzicht van de brug te hebben. Zo zie je de symmetrie van de brug en het water dat als kaarsrecht lijn naar de horizon loopt. Dit is normaal niet mogelijk tenzij men zich in het water bevind.

Het ontwerp is ontstaan door:

Schuine lijnen en de symmetrie van de tunnel.

Het idee van spiegeling, vanwege de spiegeling in water.

Het ontwerp is het lichtst in het midden. Dat is juist donkerste deel van de tunnel. De schaduw in de brug valt schuin naar het midden, en valt dus mooi in het ontwerp.

Het ontwerp is gemaakt om doorheen te gaan. Het ontwerp is voller aan het begin, loopt dan naar rustig en daarna weer naar wat voller. Ik heb gekeken naar hoe het is om het te passeren, en ben van daaruit gaan werken.

Het verkeer gaat twee kanten uit. Vandaar ook dat aanzwellen en afnemen vorm gespiegeld is.

Het doorgaan van de tunnel moet een ervaring worden. Vandaar dat het ontwerp zich doorzet op de pilaren, zo is het ontwerp overal om je heen.

Door delen van het ontwerp op de pilaren te herhalen, doet het op bepaalde plekken denken aan de spiegeling van water, de rimpelingen in het oppervlak.

De aanpak bij het nabijgelegen Zuivelfabriek is heel vooruitstrevend, heeft de blik op de toekomst, en daar past een hedendaagse, dynamische entrée.

Luuk Bode, Rotterdam 2018

Guido Nieuwendijk

XOXO OXOX

Het ontwerp voor de muurschilderingen onder de Kadebrug maakt, op een speelse manier, gebruik van traditionele schilderkunstige elementen, zoals lijnen, kruizen en cirkels.

In het ontwerp is het dynamische afgewisseld met het statische. De gele horizontale lijnen verbeelden de beweging die kenmerkend is voor de locatie, het water stroomt door het Eindhovens Kanaal en het verkeer beweegt zich op een vloeiende manier door de tunnel. Deze dynamische gele lijnen worden gecontrasteerd door de cirkels en kruizen die als losse korte vormen, de vloeiende lijnen onderbreken en zo een ritmisch geheel van het ontwerp maken. Het ontwerp aan de Kanaalzijde Zuid is een spiegeling van het werk aan de Kanaalzijde Noord, waarbij de kruizen en cirkels omgedraaid zijn. De kruis en cirkel elementen worden op de pijlers als vrijstaande vormen geschilderd en vormen de

afkortingen xoxo en oxox. Deze letters worden in de jeugdcultuur op social media gebruikt voor het uiten van genegenheid.

Het werk is vloeiend en tekenachtig, maar de uitvoering is zeer strak en dekkend.

Naast deze formele onderdelen van het werk zorgt de humor in het ontwerp voor een speelse en luchtige noot. Het boter kaas en eieren motief verwijst naar de Campina fabriek die sinds 1961 aan de westzijde van het viaduct stond en nu een gebied in ontwikkeling is voor wonen, werken en recreëren.

Guido Nieuwendijk, 2018

MURALISTEN