Project Description

MUUR 636

ArtistAndré SmitsDescriptionMUUR 636 door André Smits / ARTISTINTHEWORLD 2018
Dimensions105 m2 / 7 x 14 meterMaterialsKEIM verf
LocationGouvernestraat gebouw Den HeldComissioned byVIOS VASTGOED
Art directorMarleen van WijngaardenProducerMURALS Inc.
Thanks toEgbert van den Berg, Jorrit van de Streek, Peter van Dilst

OVER

MUUR 636

Een muurschildering door André Smits in de Gouvernestraat, Rotterdam

 MUUR 636

Het idee voor MUUR 636 is in de loop van de jaren ontstaan. Elke keer als André zijn haar liet knippen bij de aanpalende kapper in de Gouvernestraat kwam het gesprek op dé muur, daar moest iets mee. Vele rebelse plannen passeerden de revue, maar toen gebouw ‘Den Held’ een nieuwe eigenaar kreeg was één telefoontje genoeg om Egbert, van VIOS Vastgoed ervan te overtuigen dat deze muur uitermate geschikt is voor een muurschildering.

 

HET PLAN >>> Never Ending Art Trip / 4198 photographs / 2008 – 2018

Rotterdam is hét vertrekpunt van de Artist In The World serie. Het idee voor deze reis ontstond tijdens een Artist in Residence in Kunst & Complex. De allereerste foto werd gemaakt op 8 mei 2008 in het atelier van Stephan Gross, de rest is history. Omdat André dit jaar 10 jaar onderweg is heeft hij als een ode aan de stad Rotterdam, de stad waar het allemaal begon, alle namen van kunstenaars en anderen die hij op de rug gefotografeerd heeft, om precies te zijn: 636, weergegeven in zijn onmiskenbaar idioom op deze centraal gelegen muur van 105 m2 oftewel 7 x 14 meter.

Gebouw DEN HELD 

MUUR 636 is gerealiseerd op de achtergevel van gebouw Den Held. Een uniek gebouw uit 1929 aan de Nieuwe Binnenweg 75 te Rotterdam. Het gebouw is in 1929 gerealiseerd door de firma Held’s Autohandel van de familie Den Held.

 

SUPPORT ANDRÉ

Omdat het belangrijk is dat André zijn reis kan vervolgen en het een project is ter ere van alle! kunstenaars wereldwijd, ontstond het plan om voor 1 keer de hulp in te roepen van Rotterdamse kunstenaars die door André gefotografeerd zijn.

VIOS Vastgoed, stelde de geprepareerde muur ter beschikking, een steiger en KEIM verf.

Nog steeds geldend:

Wij willen jullie vragen om een bedrag te doneren van € 15,- meer mag ook natuurlijk.

Voor dit bedrag wordt je naam vereeuwigd op de muur en krijg je op de opening (of ander moment) een gesigneerde A2 LinkMap met daarop de Rotterdamse Never Ending Art Trip namen. Het belangrijkst is dat André na deze ode aan de kunstenaars en de stad Rotterdam zijn missie weer een (hopelijk lange) tijd verder kan voortzetten.

Onze hartelijke dank!

Met het kunstproject ARTISTINTHEWORLD reist André Smits (NL) als fotograaf en beeldend kunstenaar sinds 10 jaar over de wereld, naar landen als Australië, Iran, Libanon, China, Taiwan en Amerika. Op zijn reizen doet hij steden aan (workstops) en fotografeerd kunstenaars op de rug in hun ateliers alsook wat bijvangst zoals galeriehouders en kunstverzamelaars. Hij heeft meer dan 4.200 opnames gecatalogiseerd. Zijn foto’s zijn gearchiveerd in het Haags Nederlands Instituut voor Arthistorie (RKD).

Tijdens zo’n ‘workstop’ in een stad komt het regelmatig voor dat hij grote muren, op vaak prominente plekken, voorziet van een zwart-wit tekening. Bij gelegenheid in samenwerking met beeldend kunstenaar Monika Dahlberg. Op deze tekeningen worden de wandelroutes weergegeven door de steden welke André heeft afgelegd met alle namen van kunstenaars die hij tijdens zijn verblijf heeft gefotografeerd. De haltes worden begeleid door aanbevelingen van kunstenaars, naar hun collega kunstenaars, deze evolueren als een rode draad van aanbeveling naar aanbeveling.

De  foto’s van Smits tonen altijd de kunstenaar op de rug gesitueerd in hun atelier en bieden in deze hoedanigheid  inzicht in de wereld van het  artistieke werkproces. Vanuit een conceptuele benadering heeft zijn werk verwantschap met de schilderijen van Caspar David Friedrich; de figuren in deze schilderijen zijn steeds op de rug afgebeeld en verzonken in de aanschouwing van de natuur. Daarin speelt ook de symboliek van de levensreis: de figuren van Friedrich blikken terug op de afgelegde weg, of kijken uit over de weg die nog voor hen ligt. Voor André geldt dat zijn werkproces een oneindige reis is door de wereld van de kunst waarbij hij onderwijl gesloten werelden openbaart.

Enkele kunstenaars en hun ateliers gefotografeerd door André. Voor het vervolg van deze oneindige reis ga naar: www.artistintheworld.com

MUUR 636 is generously supported by:

SW Weide, Marieke van der Lippe, Marjolijn van der Assem, Lisa Couwenbergh, Kuin Heuff, Leonard van Rhijn, Anton Vrede, Anuli Croon, Jenna Tas, Raoul Deleo, Ron van der Ende, Katrijn Verstegen, Luuk Smits, Schilte&Portielje, Duotuin Tom Mosman & Margriet Essink, Efrat Zehavi, Joannes Hoes, Marcel Prins, Berry Koedam RAM-ART, Stichting Toonzaal, JMF Grevelink, LM Heuts, A Weinberg, WvDulmen, MC Wolzak, Yvonne van de Griendt, Piet van Wijngaarden, Woody van Amen, Montie Middelkoop, Maja Zomer, Anne Ramsair, HGAM De Bont, Inge van Haastert, Wim Gijzen, ML Goossen, Iris Cornelis, Mia van der Burg, Hans Withoos, JME van Dongen, Margi Geerlinks, M de Reuver, Ditty Ketting, Odrada Burghoorn, Marianne Fontein, Ton van Os, MA van Rijn, DG van der Meer, DP de Graaf, M de Jongh van Dael, BF Isings, Han Goan Lim, HM Middelkoop, Ralph van Meijgaard,

MURALISTEN