Project Description

PHK18 #17: CC #4 Contemporary Contemplations

ArtistGracia Khouw, Isabelle Borges (D)DescriptionPHK18 #17: CC #4 Contemporary Contemplations. Aan deze tentoonstelling bij PHK18 zullen 17 kunstenaars een bijdrage leveren waaronder Gracia Khouw en Isabelle Borges (D). Gracia en Isabelle zijn beiden participerend muralist bij MURALS Inc. zij zullen voor deze tentoonstelling een muurschildering realiseren. Over de 15 andere kunstenaars is informatie beschikbaar op onze site www.phk18.nl


DimensionsVariabelMaterialsAcryl op wand
LocationPHK18Comissioned byBureau voor Kunst
Art directorMarleen van Wijngaarden PHK18, Gerda Kruimer en René Eicke CC #1, #2 en #3ProducerMURALS Inc.
Thanks toPeter Couwenbergh/Convexarchitecten

OVER

PHK18 #17: CC #4 Contemporary Contemplations

On view until Friday 29 March, 2019

PHK18 #17: CC #4
Contemporary Contemplations
.
Een tentoonstelling met kunstenaars in wiens oeuvre herhaling een rol speelt  met aandacht voor ritme en handeling en nadruk op moment en gevoel van duur.
.
Linda Arts / Isabelle Borges (D) / Bram Braam /  Piet Dieleman / Marieke van Diemen / René Eicken (NL/D) / Carina Ellemers / Ditty Ketting / Gracia Khouw /  Peter K. Koch (D) / Gerda Kruimer / Annekatrin Lemke (D) / Bas Lobik /  Zaida Oenema / DAG (D) / Patricia Westerholz (D) / Yumiko Yoneda (JP)
.
Voor deze tentoonstelling zullen Gracia Khouw, Isabelle Borges (D) en DAG (Przybilla) (D) een muurschildering maken.
Meer informatie over de achtergronden van deze tentoonstelling PHK18 #17: CC #4 kunt u vinden op PHK18

GRACIA KHOUW

Conversation Piece

Contemporary Contemplations #4 bij PHK18 / Convexarchitecten. Driemaal CON. Toen mij werd gevraagd om bij deze tentoonstelling een muurschildering te maken, vond ik dat een opvallend gegeven waarmee ik aan de slag wilde. De wandschildering wil ik aanbrengen op de ‘kantine-muur’.

Ik zocht naar woorden of uitdrukkingen die met deze 3 letters beginnen. De titel van de muurschildering is Conversation Piece. Wat betekent deze uitdrukking? Doorgaans wordt er een opmerkelijk object bedoeld dat aanleiding geeft voor een gesprek.

In de 17e eeuw werd er iets anders bedoeld met een ‘conversatiestuk’. In de schilderkunst is het een genre is waarop de geportretteerden met elkaar in gesprek zijn of zich anderszins met elkaar onderhouden. Huiselijke taferelen van vrolijke gezelschappen.

In Nederland heeft dit genre zich ver ontwikkeld: Frans Hals heeft vele ‘babbelstukken’ geschilderd en De nachtwacht van Rembrandt is een ander beroemd voorbeeld. Maar het genre Conversation Piece is ontleend aan een oudere term, de sacra conversazione, een compositievorm waarin de Madonna met kind in het gezelschap van twee of meer heiligen is geplaatst en met hen lijkt te praten. In de Italiaanse Renaissance schilderen onder andere Masaccio, Titiaan, Bellini en Veneziano vele religieuze groepsportretten. Het verbeelden van innerlijke, metafysische gesprekken vind ik eenfascinerende notie. De lippen van de figuren bewegen niet; de stilte en kalmte is wat me daarin aanspreekt.

Voor dit ontwerp heb ik ‘sacra’ weggelaten en alleen conversazione gebruikt. Ontdaan van het sacrale zijn kantine gesprekken toch van een andere orde. Hier mag je het hebben over koetjes en kalfjes, maar contemplatieve gesprekken zijn zeker niet uitgesloten.

05-01-2018
Gracia Khouw
* met dank aan H.W. Janson en Wikipedia

Isabelle Borges

ISABELLE BORGES Born in Salvador / Brazil – Lives and works in Berlin

MURALISTEN