Project Description

SARAH VERBEEK

OVER

Sarah Verbeek, 30-7-1974, Amsterdam (NL)

Education
1999-2003 Artez, Arnhem, NL

Residencies
2017 Lake Kawaguchi Artist in residence Mokuhanga innovation Laboratory, JP
2009-2010 Rijksakademie van beeldende kunsten/Dutch Ministry of Education, Culture, and Science

Fellowships/stipends
2017 Mondriaanfonds , Amsterdam, NL, projectinvestering kunstenaar/bemiddelaar
2010 Stichting Kees Verwey, NL
2009 Dr. Hendrik Muller’s Vaderlandsch Fonds
2005 Fonds BKVB, Amsterdam, NL, starter stipend
2004 Fonds BKVB, Amsterdam, NL, starter stipend

Prizes
Buning brongers prijs 2010

SARAH VERBEEK

Het werk van Sarah Vebeek kan onderzoekende transformaties genoemd worden van abstractie naar figuratie.

Abstracte vormen veranderen in harige bubbelige oppervlaktes, in elkaar geweven benen of armen, silhouetten van ongedefinieerde objecten drijven boven elkaar.  Hoe spontaan Verbeeks opstapeling van vormen en figuren er ook uit ziet, wat we zien is doordacht, gerecycled, en opnieuw bedacht over een langere periode. Vormen verschijnen en herhalen zich als schaduwen of silhouetten in nieuwe schilderijen of in hetzelfde schilderij.

In Sarah Verbeeks werk overlappen drie- en twee dimensionale vormen elkaar. Dimensies lossen op , vormen blokkeren gedeeltelijk wat juist op de voorgrond van het schilderij lijkt te liggen. Feitelijk werken Verbeeks oppervlakken in verschillende lagen. Ze bewegen van voorgrond naar achtergrond en weer terug. Zodoende is er geen hierarchie in de vormen, is niet het éen belangrijker dan het andere. Alles is onherroepelijk met elkaar verbonden. Haal je éen ding weg, valt het hele schilderij uit elkaar.

Zo creëert verbeek vibrerende energieke structuren van vorm en kleur. Zoals alle abstracte schilders creëert ze iets dat er nog niet is, ten allen tijde vermijdend om in woorden te vatten en tegelijkertijd heel conkreet en duidelijk.

PROJECTEN