Project omschrijving

Aam Solleveld, Tunnel Boutenslaan, Eindhoven 2020

ArtistAam Solleveld, DAG (Przybilla), Terry HaggertyMaterialsPaint on wall
LocationEindhovenComissioned byMunicipality of Eindhoven
Art directorMarleen van WijngaardenProducerMURALS Inc.
Thanks toMunicipality of Eindhoven, Ruud Jacobs

ABOUT

Tunnel Boutenslaan, Eindhoven 2020

Tunnel is a concrete construction The tunnel under the Boutenslaan in Eindhoven is 21 meters long and about 250 meters high and has a concrete ceiling of 4 meters wide. Both walls are provided with tiles. On both sides the entrance is provided with curved concrete elements. Including the entrances, the total area is about 265 m2. The tunnel is dirty and although graffiti has been removed it looks battered and unkempt. The tunnel is part of an important bicycle route, so there is a lot of bicycle traffic in a relatively narrow tunnel. In order to increase bicycle safety the starting point is that the work, apart from becoming ‘an experience’, enhances safety. The work thus serves as a form of ‘signage’ for bicycle traffic.

Aam Solleveld

winning design

Aam Solleveld ontwerp tunnel Boutenslaan

Zwart Wit

De tunnel is al een architectonisch totaalwerk met het afgeronde plafond en de fraaie uitnodigende entrees aan beide zijden. Door de vervuiling en bekladding is dat momenteel niet goed zichtbaar. Ik wil de tunnel als geheel aanpakken en tot een geheel nieuwe ervaring maken die in harmonie is met het bestaande ontwerp. Afbeeldingen en detail in de tunnel zouden eerder voor onveiligheid zorgen.

Ik heb gekozen voor een patroon van horizontale lijnen. Deze liggen in de lijn van de route. De lijnen worden over de wanden en het plafond aangebracht en over de entrees met de gebogen vormen en betonnen ‘uitlopers’, de keerwanden, gecontinueerd.

Het werk wordt in helder wit uitgevoerd met zwarte (antracietzwart, dat is wat zachter qua contrast) lijnen. Echt helder wit zal veel licht de tunnel inbrengen. Een zwart-witte uitvoering maakt deze tunnel tot een abstracte wereld waarin de passerende fietser extra zichtbaar wordt en zelf als het kleurelement gaat fungeren. De kijker, in dit geval de fietser, bevindt zich ín het kunstwerk en wordt er deel van. Zo bezien ontstaat er een telkens veranderende compositie waarvan de passanten onderdeel zijn.

In eerdere grote werken die ik maakte was ook goed te zien hoe zwart-wit lijnwerk een hoofdrol geeft aan de personen die zich in het werk bevinden. Het ‘intensiveert’ mensen als het ware.

Terry Haggerty (UK)

DAG (Pryzbilla) (D)

MURALISTS